Hoe gebruiksvriendelijk is jouw website?

Voor iedereen een andere website - WOUW online

Gebruiksvriendelijkheid (usability) van je website is belangrijker dan een mooi uiterlijk. De klant wil toch vinden waar hij voor komt. Al ziet een website er nog zo mooi uit, als hij niet kan vinden wat hij zoekt, haakt hij af. De informatie op je pagina’s moet dus logisch zijn, compleet, prettig leesbaar én de klant persoonlijk aanspreken.

Verschillende type bezoekers

Maar iedere bezoeker is anders, en iedere bezoeker neemt zijn beslissing aan de hand van andere elementen op je website. Hoe kun je ervoor zorgen dat er voor elke bezoeker wat wils is? Daar bestaat gelukkig een schema voor, aan de hand van de MBTI-methode.

Snel of langzaam, feitelijk of emotioneel?

Je hebt snelle en langzame beslissers. En mensen die beslissen op basis van feiten en op basis van emotie. Je hebt dus 4 componenten, die zo voor 4 verschillende types zorgen:

    1. Je hebt de snelle beslisser op basis van feiten (competitieve bezoeker). Deze bezoeker houdt van duidelijke, korte opsommingen van wat het product of de dienst feitelijk precies inhoudt.
    2. De snelle beslisser op basis van gevoel (spontane bezoeker). Deze bezoeker houdt van goede service en is gevoelig voor aanbiedingen en acties. Omdat hij snel beslist moeten deze bovenaan de website staan.
    3. De langzame beslisser op basis van feiten (methodische bezoeker). Deze bezoeker neemt uitgebreid de tijd om zich te oriënteren. Hij wil veel achtergrondinformatie en houdt dus van veel tekst en uitleg. Dit kan lager op de pagina.
    4. En de langzame beslisser op basis van gevoel (humanistische bezoeker). Deze bezoeker wil een goed gevoel hebben bij het bedrijf of product en neemt hier de tijd voor. Hij leest bijvoorbeeld graag ervaringen van andere klanten.

Als je er voor zorgt dat je elk type bezoeker aanspreekt op zijn of haar favoriete manier, dan is de kans dus groter dat zij beslissen om met jou in zee te gaan of om iets te kopen op jouw website.

Wil je weten hoe je deze informatie ook daadwerkelijk vertaalt naar goede webpagina’s? Ik leg je dit graag uit tijdens een workshop. Natuurlijk kunnen we ook uw website verbeteren of zelfs een nieuwe website voor u bouwen.
Uiteraard houden wij hierbij rekening met deze verschillende type bezoekers. Zo kunt u uw klantenkring sneller uitbreiden en uw omzet dus laten groeien.

Meer informatie op WOUW online