SEO: Hoe word je website beter vindbaar in 2016

Goedkope nieuwe website - WOUW online

In 2015 zijn er een aantal mooie evoluties geweest op het gebied van vindbaarheid in Google. We hebben Mobilegeddon meegemaakt, alsmede The Quality Update. Ook vond er een update plaats voor verbeterde local search: local three-pack.

Maar laten we niet te lang stilstaan bij 2015, dat doet Google namelijk ook niet. Het bedrijf is al lang bezig met het ontwikkelen van de updates voor 2016.

1. Visuele content

‘Content is king’: dat weten we. Unieke en goed opgebouwde teksten zijn altijd belangrijk geweest om hoog te kunnen eindigen in Google. Google is echter al langere tijd bezig om visuele content beter te indexeren én meer te betrekken bij de ranking. Visuele content heeft namelijk een flink aantal voordelen ten opzichte van tekstuele content. Zo heeft visuele content een groter bereik, zorgt het voor grotere betrokkenheid, is het effectiever en zorgt het voor een hoger klikgehalte. Saillant detail: Google is zelfs al aan het experimenteren met video-advertenties in de zoekresultaten, iets wat nogmaals aangeeft dat Google de power van visuele content omarmt.

2. Microdata

Webpagina’s bevatten onderliggende verbanden die voor een mens logisch zijn. Zoekmachines hebben echter een limiet aan wat zij kunnen begrijpen. Wanneer er bijvoorbeeld op een website staat aangegeven ‘Korting alleen geldig op 4 december 2015’, dan snapt iedereen op welk moment je deze korting mag verwachten. Iedereen.. behalve Google. Het ziet namelijk alleen een datum, zonder daar verder iets mee te doen. Door implementatie van aanvullende tags – zoals beschreven op Schema.org – in de HTML-code, kun je zoekmachines helpen de inhoud beter te begrijpen. In 2015 is al een deel van de Nederlandse websites (vijftien procent) opgemaakt met deze zogenaamde microdata. Het belang van deze elementen wordt in 2016 alleen maar groter. Toepassing van microdata geeft namelijk ook een kwaliteitsindicatie af: websites die zijn opgemaakt met microdata, zijn waarschijnlijk meer up-to-date.

3. Optimaliseren voor mobiel

Mobiel heeft desktop dit jaar ingehaald voor wat betreft het aantal uitgevoerde zoekopdrachten. Jaren hebben we uitgekeken naar dit moment. In 2015 was het dan zover: mobiel wint. Mobilegeddon zorgde er al voor dat het belang van een responsieve website niet nog een keer uitgelegd hoeft te worden. Het is dan ook sterk aan te raden om jouw responsieve website of webshop te optimaliseren voor mobiel. Let wel: de titels zijn korter, alsmede de metabeschrijvingen van pagina’s. Er bestaan speciale XML-sitemaps voor mobiele apparaten, en het robots.txt-bestand dient aparte regels voor mobiel te bevatten. Houd in 2016 met deze – en andere – punten rekening om goed op mobiel te (blijven) scoren!

4. SEOcial

In 2016 trekt Google nog meer richting sociale indicaties. Google gaat sociale platformen vaker indexeren én zwaarder laten wegen in de SERP. Door live events en nieuwsitems vaker als relevant te beoordelen, verbetert de kwaliteit van de resultaten die Google weergeeft. Daarnaast geeft een groot aantal likes en shares signalen af dat een webpagina een goede inhoud heeft. Ook dit blog bevat social buttons, die de power van likes en shares weer doorgeeft aan de rest van de website. Niet voor niets scoort Happy Idiots met de term “online marketing bureau” een top drie-positie in Google.

5. Lokaal

Sinds de uitrol van Pigeon in juli 2014, is er in 2015 een aantal minimale updates geweest van dit lokale algoritme. Onder SEO-specialisten creëerde dit het afgelopen jaar weinig “buzz”: er waren andere updates die onze aandacht kregen. Voor 2016 is de verwachting dat Google weer actiever gaat inzetten op Pigeon. Door de toename van het gebruik van mobiel en wearable devices gaat Google nog meer inzoomen: van stedelijk of regionaal niveau, naar wijk- en straatniveau.

6. Veiligheid

We weten het al langer: Google wil een veilige omgeving creëren voor zijn gebruikers. Gehackte en donkere websites scoren niet goed in de zoekresultaten van Google. Om een veiligere omgeving voor je bezoekers te maken, kun je gebruikmaken van een SSL-certificaat, dat je af kunt nemen bij je hostingpartij. Maar ook het veranderen van je inloglocatie en inlognaam in niet algemene termen (wp-admin/admin/administrator) levert je al een veiligere website op. Ook in 2016 blijft Google veilige omgevingen belonen. Doe er aankomend jaar dan ook je voordeel mee!

Bron: Wouter Swagemakers, SEO-specialist, Happy Idiots